Днес ви срещаме виртуално с един изключително лъчезарен и усмихнат човек. Новият гост в инициативата „Интервю с реализирали се възпитаници“ е Десислава Димитрова.

Дипломира се с професионална квалификация „юрист“ в специалност „Право“ на Юридически факултет на УНСС през 2015 г. Към настоящия момент е юрисконсулт в Агенция „Митници“.

Миналата година някои от вас я срещнахте на форума за професионална реализация, организиран от Алумни клуба – „Седмица на юриста“. Година по-късно говорим с нея за университета, професията, трудностите и удовлетвореността и свободното време. Вижте сами:

Въпрос: Разкажете ни за себе си?

Десислава Д.: На 28 години съм, от гр. Бургас. Завършила съм Гимназия с преподаване на английски език „Гео Милев“ – гр. Бургас. От началото на 2016 г. работя в Агенция „Митници“.

Въпрос: Спомняте ли си защо избрахте правото за Ваше професионално поприще?

Десислава Д.: Тъй като съм от морски град винаги съм си мислила, че ще се реализирам в сферата на туризма… До XI клас, когато се запалих по историята, благодарение на тогавашната ми преподавателка. През годините също така съм проявявала интерес към
българският език и литературата. Тези обстоятелства направиха избора на кандидат-студентски изпити лесен. Изборът на специалност също не беше никак труден. Сметнах, че юридическата наука е най-близо до същността ми и това в последствие се оказа точно така. В нито един момент не съм съжалявала, че се спрях точно на тази специалност.

Въпрос: Юридически факултет във водещ икономически университет, какви ползи Ви е донесло образованието в тази интересна колаборация на факултет и университет?

Десислава Д.: Дисциплините, които се изучават във всички юридически факултети до голяма степен се припокриват. Смятам, че разликата между юридическите факултети я правят преподавателите. В УНСС голяма част от тях са или са били практикуващи юристи в различни области, което дава възможност на възпитаниците да получат много ценни за бъдещото им развитие и добра реализация практически знания.

Въпрос: Липсват ли Ви студентските години? Разкажете ни какви бяха те?

Десислава Д.: Понякога ми липсват. Те са изпълнени с много и най-разнообразни спомени, като започнем от тежката подготовка за изпитите, вълнението преди всеки от тях и удовлетворението от успешното им полагане след края на всяка сесия. Разбира се, изпълнени са и с много забавления. По време на студентските си години създадох много приятелства, които поддържам до ден днешен. Не мога да не спомена и факта, че тогава се запознах и с моя съпруг, с когото бяхме състуденти.

Въпрос: Кои са трудностите, пред които се изправя всеки млад юрист?

Десислава Д.: Най-голямата трудност пред много голяма част от младите юристи несъмнено е реализацията. Пазарът на труда е наситен с много юристи, което увеличава конкуренцията. Не мога да пропусна и проблема с несправедливо ниското стартово
заплащане, което в много от случаите е причина немалка част от завършилите специалност „Право“ да се преориентират в други сфери на реализация, но все пак смятам, че когато човек намери това, което го прави щастлив и го кара да ходи с желание на работа, тези трудности остават на заден план. Именно поради тази причина не трябва да се страхуваме от промените и от това да опитваме нови неща, защото само така можем да намерим точното за нас място.

Въпрос: Какви качества са необходими, за да бъдеш добър юрист?

Десислава Д.: Качествата, с които трябва да разполага един добър юрист, са разнообразни и голяма част от тях са строго специфични, в зависимост от сферата, в която практикува, но определено има и такива, които са универсални и според мен те са: постоянство, упоритост, чувство за справедливост и безпристрастност.

Въпрос: Бяхте лектор във второто издание на кариерния форум „Седмицата на юриста“. Към онзи момент представихте длъжността, която заемахте тогава, а именно „Разследващ митнически инспектор“. Днес сте сменили позицията си и сте юрисконсулт в Агенция „Митници“, какво Ви накара да направите тази промяна

Десислава Д.: Няма конкретна причина, която да ме е мотивирала да го направя. По стечение на обстоятелствата ми бе предоставена възможност да бъда юрисконсулт в родния си град и я приех. Двете неща са коренно различни, което може да се тълкува разнопосочно. Аз приемам тази промяна за положителна, тъй като ми предоставя възможност да придобия разнообразен опит.

Въпрос: Какво Ви носи най-голямо удовлетворение в професионално отношение?

Десислава Д.: Спечелено дело.

Въпрос: Как прекарвате свободното си време?

Десислава Д.: Нямам конкретни занимания, с които запълвам свободното си време, най-важно за мен е да го споделям с любимите си хора.

Въпрос: Наскоро имаше подобно предизвикателство в социалните мрежи – кажете ни кои са Топ 3 на Вашите любими книги?

Десислава Д.: „Гордост и предразсъдъци“, „Живот назаем“, „Психодиагностика на криминалното поведение“.

Въпрос: Какво бихте посъветвали студентите, които сега прекрачват прага на университета?

Десислава Д.: Да не се страхуват да опитват, докато не намерят, това което ги прави щастливи и когато го намерят, да не се отказват от него.