Днес в рубриката „Интервю с реализирали  се възпитаници“ Ви срещаме с вторият първенец на Випуск 2020 на специалност Право, УНСС – Ирина Радиева, която Алумни клуб на завършилите ЮФ при УНСС отличи за високия й успех на тържествената церемония по дипломирането на випуска.

Прочетете интервюто, което успяхме да осъществим с нея.

Въпрос: Разкажете ни за себе си?

Ирина Р.: Казвам се Ирина Радиева и съм на 24 години. Родена съм в  гр. Ямбол, където завърших с отличие хуманитарен профил в Гимназия „Васил Левски“.  Към настоящия момент карам стаж за придобиване на юридическа правоспособност.

Въпрос: Каква беше причината да се насочите към специалност Право?

Ирина Р.: От малка знам, че искам да стана юрист.  Предполагам, че средата, в която съм израснала е дала своето отражение. Има двама юристи в моето семейството, на които винаги съм гледала с голямо възхищение.  

Родителите ми знаеха предизвикателствата, пред които ще трябва да се изправя, за да реализирам своята цел. Посочиха ми всички позитивни и негативни страни на тази сфера, но аз бях сигурна, че това е моето призвание и бях готова да се изправя и преодолея всички трудности, за да може тази мечта да стане реалност.

Въпрос: Аз се гордея, че съм възпитаник на Юридически факултет на УНСС, защото…

Ирина Р.: …се срещнах и учих от изключителни и всеотдайни преподаватели. Хора, които се бориха да ни предадат всичките си теоретични знания и едновременно с това и тънкостите в практиката, които са усвоили благодарение на своя дългогодишен опит като практикуващи юристи. Юридическият факултет на УНСС дава възможност за участие в различни семинари, кръжоци и клубове, които допринасят за по-задълбочени и трайни знания.

Въпрос: Има ли преподавател от Юридически факултет на УНСС, който няма да забравите? И защо?

Ирина Р.: Няма да забравя нито един от преподавателите си. Всеки един от тях е допринесъл  за моето развитие и изграждане като юрист. Най-силно ми въздействаха обаче гл.ас. д-р Д. Недев и доц. д-р Т. Градинарова, защото освен знания, влагат сърце и душа, в това което правят. Гл.ас д-р Д. Недев положи основите на моята страст към частноправните науки. Намираше начин да привлече вниманието ни по време на упражненията по Гражданско право, като обясняваше по интересен и достъпен начин дори най-сложните теми.  Същото важи в пълна сила и за доц. д-р Т. Градинарова, която от своя страна беше изправена и пред сложната задача да ни преподава Гражданско процесуално право онлайн, а всички знаем колко обемно и трудно е то. Благодарна съм, че не се отказа нито за момент въпреки трудната обстановка.  Направи всичко възможно да ни преподаде целия материал и то по най-добрия начин, така че след това да имаме една стабилна основа при подготовката за държавния изпит.

Въпрос: Разкажете ни за студентските си години?

Ирина Р.: Студентските ми години бяха изпълнени с много време над учебниците и натрупване на практически опит чрез различни стажантски програми. В същото време считам, че успях да съчетая тези дейности с  изграждане на добри приятелства и много забавления. Отделно от това се възползвах и от възможността да замина на бригада в САЩ. Това преживяване беше доста вълнуващо и ми помогна да науча доста неща за себе си, но и да оценя още повече хората, които очакваха моето завръщане в България.

Като равносметка бих казала, че не винаги ми е било лесно да намеря баланс между университета и социалния живот, но определено не съжалявам и не бих променила начина, по който преминаха тези почти 6 години.

Въпрос: Разкажете ни за професионалното си развитие и за това как избрахте сферата, в която работите към момента?

Ирина Р.: За мен беше много важно да съчетавам теоретичните познания с практически умения.  Още от началото на моето обучение започнах да кандидатствам за различни стажантски програми, предлагани от университета. Имах възможността да бъда стажант в адвокатски кантори, Софийски Районен съд и  Висшият съдебен съвет, където се запознах отблизо с предизвикателствата на различните юридически професии.

След четвърти курс започнах работа в Управление „Правно и съответствие“ в компания, предлагаща услуги в сферата на застраховането. Основният фокус на дейността ми беше прилагането на мерките срещу изпиране на пари.  Работата беше изключително интересна, за което допринесе и фактът, че тепърва опознавах тази сфера.  Малко след като завърших се появи възможност да продължа да се занимавам със Съответствие в международна компания, която предоставя услуги и решения за обработка на товари, където работя и към днешна дата.

Въпрос: Как си представяте бъдеще си в следващите 5 години?

Ирина Р.: Преди една година нямаше да се замисля дори за секунда на този въпрос, отговорът ми щеше да е еднозначен и категоричен – винаги съм виждала себе си като съдия.  Това се промени след като започнах работа в сферата на Съответствието и  открих, че между двете професии има много прилики.  И при двете трябва да познаваш законите, да вземеш предвид всички факти и обстоятелства,  да прецениш дали е спазен законът и  да приложиш необходимите мерки.  

Не мога да съм сигурна какво ми предстои през следващите 5 години и какво точно ще е кариерното ми развитие. Това, което знам, е, че искам животът ми да е изпълнен с предизвикателства и да виждам все повече справедливост в света около мен, защото, както е казал един известен философ,  „ако загине справедливостта, човешкият живот няма да има вече никаква стойност“.

Въпрос: Какво е усещането да сте Първенец на Випуск 2020? Какво Ви струваше да постигнете този успех?

Ирина Р.: Чувствам се удовлетворена от това, че усилията, които съм положила през тези 5 години и половина са дали резултат.  Не съм се стремяла да съм първенец на випуска.  Винаги съм се състезавала единствено със себе си и съм искала да ставам по-добър юрист всеки изминал ден. Разбира се, това означава много време прекарано над учебниците и по-малко време с хората, които обичаш. Но от друга страна, не ми тежеше да уча по цели дни, тъй като материята ми беше интересна.  Когато правиш нещо с желание, не се замисляш какво ти „струва“. 

Въпрос: Как обичате да прекарвате свободното си време? Любими занимания?

Ирина Р.:  Предпочитам да прекарвам свободното си време с приятелите и семейството ми. Много обичам дълги разходки, особено, когато са съчетани с добра компания. Спортът също е част от моя живот. Чрез него успявам да се разтоваря психически и да се грижа за здравето си.

Въпрос: Кои от инициативите на Алумни клуб на завършилите ЮФ при УНСС, целящи създаването на връзка между бившите и настоящите възпитаници на Юридически факултет на УНСС, намирате са особено полезни? Какви инициативи Ви се иска скоро да осъществим?

Ирина Р.: Още от първи курс съм член на Алумни клуб на завършилите ЮФ при УНСС и съм участвала в почти всички инициативи.  Всички те са изключително полезни, но най-благоприятна за създаване на връзка между бивши и настоящи студенти е Юридическият уикенд. Той дава възможност за прекарване на повече време заедно и за по-добро опознаване на хората, с които си. Има време за забавления, но също така и за обсъждане на различни теми и споделяне на опит.  

На настоящите студенти, които все още не са решили с какво точно искат да се занимават, препоръчвам да присъстват на срещите с реализирали се възпитаници, както и „Седмицата на юриста“.  Могат да научат в какво се изразяват различните професии и с какви предизвикателства се сблъскват практикуващите юристи.