Днес в рубриката „Интервю с реализирали  се възпитаници“ Ви срещаме с първенецa на Випуск 2021 на специалност Право, УНСС – Деница Атанасова, която Алумни клуб на завършилите ЮФ при УНСС отличи за високия й успех на тържествената церемония по дипломирането на випуска.

Прочетете интервюто, което успяхме да осъществим с нея.

 

Въпрос: Разкажете ни са себе си?

Деница А.: Казвам се Деница Атанасова, на 24 г. и съм от гр. Шумен. Учила съм в Гимназия с преподаване на чужди езици „Никола Йонков Вапцаров“. След това започнах обучението си в Юридическия факултет на УНСС.

Моята страст са народните танци, с които се занимавах дълги години. Обичам много и пътуванията, защото смятам, че това е начин човек да се обогати.

Бих описала себе си като много целеустремен, дисциплиниран и всеотдаен човек.

Въпрос: Как и кога избрахте да изучавате право?

Деница А.: В интерес на истината наскоро намерих едно мое съчинение от 6ти клас и в него пишеше следното: „Голямата ми мечта е да стана министър–председател на България. Тогава смятам да откликна на всички граждани, които имат нужда от помощ“. Е, доста години по-късно не бих казала, че споделям написаното изцяло, но основната ми идея е същата – искам да заемам обществено значима роля в обществото,  да помагам на хората, за да са наясно с правата си и да бъдат защитени.

Няколко години преди да завърша гимназия реших, че ще уча право. Бях твърдо решена и не съжалявам по никакъв начин за избора си. Правото ни дава една широка перспектива  и основа, върху която да градим.

Въпрос: Какви предимства притежава Юридическият факултет на УНСС пред останалите правни факултети в страната?

Деница А.: Всъщност Юридическият факултет на УНСС беше единственото място, за което кандидатствах. Няколко години по-късно, смея най-искрено да кажа, че Юридическият факултет на УНСС ми даде много. Имахме честта да ни преподават страхотни професионалисти. Учебните програми, дисциплините, допълнителните инициативи, които се организираха във факултета, допринесоха за нашето ползотворно образование.

Въпрос: Кой момент от обучението Ви в Юридическия факултет на УНСС бихте определили като най-запомнящ се?

Деница А.: Доста труден въпрос честно казано. По време на обучението ни в Юридически факултет на УНСС имаше доста хубави и запомнящи се моменти. Но като най-запомнящ се бих посочила дипломирането. Беше доста вълнуващ момент.

Въпрос: Получавали ли сте съвет от преподавател, който никога няма да забравите?

Деница А.: През цялото ни следване получавахме наистина много съвети във връзка с професионалното ни развитие, а и не само. Но може би най-запомнящият се съвет е, че обучението ни не приключва с дипломирането ни от университета – то продължава цял живот. Всички преподаватели са единодушни, че не трябва да спираме да учим и да се развиваме всекидневно. Правото е едно необятно море от знания!

Въпрос: Ако в момента бяхте отново студент, на какво бихте обърнали повече внимание и какво бихте пропуснали?

Деница А.: Ако можех да върна времето назад единственото, което бих искала да променя, е да не се притеснявам толкова преди изпити. Да, предполагам всеки от нас е наясно, че сесията е изпълнена освен с много учене, но и с притеснение. Трябва да проумеем, че притеснението не ни помага по никакъв начин, а и в повечето случаи е напълно неоправдано.

Въпрос: Какво е да сте първенец на випуск? Какво Ви костваше това отличие?

Деница А.: Да си първенец на випуска смятам, че е едно признание – повод да се чувствам горда и оценена. Това, разбира се, е и повод за радост на най-близките ми хора, които ме подкрепяха през целия ми път до тук. Следването ми беше изпълнено с много учене и много усилия. Но когато правиш нещо, което ти харесва, всичко е много по-приятно. Не бих казала, че това отличие ми е било фикс идея или цел. Не – напротив – направих всичко, за да мога, да знам повече и да предизвикам себе си. А това отличие бе признание за целия ми труд, за което няма как да не съм благодарна.

Въпрос: Разкажете ни за професионалното си развитие и за това как избрахте сферата, на международното право, в която работите в момента?

Деница А.: Поставих началото на професионалното ми развитие още във втори курс – започнах работа в адвокатска кантора. И така по време на цялото ми обучение. Това бе изключително полезно за мен, защото можех да приложа научената теория на практика. По време на обучението си имах възможността да посещавам и различни стажове, които също допринесоха за моето развитие. Избрах сферата, в която работя в момента, защото ми се стори интересна и динамична. Обичам да предизвиквам себе си и исках да придобия по-тясно специализирани знания.

Въпрос: Доколко подходящо занимание е работата по време на обучението?

Деница А.: Според мен отговорът тук е ясен – това е изключително подходящо занимание! От моя личен опит бих казала, че съчетаването на работа с обучение прави подготовката ни по-пълноценна и ни дисциплинира. Работата по време на обучението, освен че ми даде много допълнителни знания, осмисли наученото в университета. Когато човек е по-ангажиран, смятам, че управлява времето си по-добре.

Въпрос: Как си представяте бъдещето си в кариерен план в следващите 5 години?

Деница А.: Вярвам, че следващите 5 години в кариерен план ще бъдат много успешни за мен. Разбира се, няма да спра да уча и да се развивам, защото така се чувствам пълноценна. След като придобия юридическа правоспособност, бих искала да натрупам опит като юрисконсулт. Освен да работя като юрист, мечтата ми е някой ден да имам възможността и да преподавам в университета. Не мисля, че завършването ми ще прекъсне връзката ми с Юридическия факултет, а се надявам за в бъдеще да имам поводи отново да уча и да се изявявам там.

Въпрос: Какви занимания имате извън работата?

Деница А.: Обичам много да пътувам – това изключително много ме зарежда. В свободното си време предпочитам да излизам с приятели, да прекарам време със семейството ми, да чета и да посещавам различни курсове и инициативи.

Въпрос: Запознати ли сте с дейността на Алумни клуба и смятате ли за полезни инициативите му, целящи създаване на връзка между бивши и настоящи възпитаници на Юридически факултет на УНСС?

Деница А.: Да, наясно съм с дейността на Алумни клуба. Впечатляващо е как млади и мотивирани хора – настоящи и бивши възпитаници на Юридическия факултет на УНСС, работят заедно, за да допринесат за личностното им развитие, а и за развитието на факултета. Ежегодния бал на Алумни клуба е също една прекрасна инициатива, която е много полезна за създаването на контакти между бивши и настоящи възпитаници на Юридически факултет. Какво по-хубаво от това да се продължи връзката с университета дори и след като си завършил.

Въпрос: Пожелайте нещо на студентите в Юридически факултет на УНСС.

Деница А.: Бих искала да поздравя студентите в Юридически факултет на УНСС и да ги уверя, че са на правилното място. Грабете с пълни шепи от всичко, което ви дава Юридическият факултет, бъдете проактивни, наслаждавайте се на времето в университета, защото е наистина прекрасно и може би една идея по-безгрижно от това, което ви предстои. Сега е момента да вложите усилия, които след време ще ви се отблагодарят. Бъдете сериозни и упорити. Преследвайте мечтите си и вярвайте в себе си!