Тази седмица ви срещаме виртуално с Пламен Кучев, който е гост в инициативата „Интервю с реализирали се възпитаници“.

Пламен Кучев завършва специалност „Право“ в ЮФ на УНСС през 2015 г. с отличен успех, а днес работи като юрисконсулт в
„Райфайзенбанк България“ ЕАД.

Въпрос: Разкажете ни за себе си?

Пламен К.: На 29 години съм. От град Плевен. Извън работното си време обичам да излизам с приятели, да гледам и играя футбол.

Въпрос: Какво Ви насочи към сферата на правото и защо избрахте именно него за свой кариерен път?

Пламен К.: Правото дава много разнообразни възможности за развитие и работа. Освен това за мен е в топ 3 на най-престижните професии, а отделно е изключително обществено значимо.

Въпрос: Аз се гордея, че съм възпитаник на Юридически факултет на УНСС, защото…

Пламен К.: Ме направи по-дисциплиниран, по-ерудиран, срещнах много различни хора, срещнах приятели за цял живот.

Въпрос: Връщайки се в студентските години, кой беше любимият Ви предмет? А получавали ли сте съвет от преподавател, който никога няма да забравите?

Пламен К.: Няколко любими предмета имам – наказателно право, наказателен процес, търговско право, граждански процес. Съвет, който сме получавали всички от много преподаватели – че в практиката е често по-различно от теорията и колкото
по-рано съчетаваш двете – толкова по-квалициран и конкуретно способен ще бъдеш.

Въпрос: Сблъсквали ли сте се с разнообразието на юридическата професия? Кое Ви насочи към настоящата Ви позиция?

Пламен К.: За краткия ми житейски опит – бил съм стажант в нотариална кантора, стажант и технически сътрудник в адвокатска кантора, стажант в съда, както съм работил и в колекторска фирма. Към настоящата ми позиция ме насочи разнообразието,
стабилността и това, че оцениха знанията ми.

Въпрос: Кое е най-ценното качество на хората, които работят в банковата сфера като юристи?

Пламен К.: Последователни са, постоянно се обогатяват с нови знания, корпоративни са и са свикнали да работят с много хора и съответно с много характери, иновативни са.

Въпрос: От какво трябва да се води всеки юрист, за да не изгуби себе си?

Пламен К.: Всеки юрист трябва да бъде постоянен – в придобиване на знания, актуален – да е запознат с новостите в различни сфери, засягащи работата му, трябва да е широко скроен, контактен и добре преценяващ всяка ситуация, както и да извлече
ползите от нея.

Въпрос: Как мислите, че студентите могат да допринесат за развитието на Юридически факултет на УНСС?

Пламен К.: С идеи и предложения, със своята активност, с диалози между тях и ръководните органи на университета, с изграждане на добри връзки с тях и взаимопомощ.

Въпрос: Кое е любимото Ви място за отдих?

Пламен К.: Домът, паркът, стадионът.

Въпрос: Пожелайте ни нещо.

Пламен К.: На първо място – здраве. Пожелавам ви да сте все така активни, инициативни и диалогични. Следвайте целите и мечтите си, защото по пътя към тях ще придобиете знания и опит, а постигайки ги – страхотно удовлетворение. Не се предавайте пред трудностите. Поддържайте контакти с колегите си от университета и помнете, че истинските неща в живота всъщност не са неща.