На 16 април, на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция започна Седмица на юриста в УНСС, организирана от Алумни клуб на завършилите ЮФ при УНСС, под патронажа на ректора проф. д.ик.н. Стати Статев и със съдействието на Юридическия факултет на УНСС, Междууниверситетския център за развитие на кариерата и Студентския съвет.

Целта на форума е да съдейства на бъдещите юристи, обучаващи се в университета, да формират посоката на своето бъдещо професионално развитие.

Форумът се провежда за втора поредна година, след курса по професионална ориентация „Юридическата професия, възможности и предизвикателства“ през пролетта миналата година.

Ас. д-р Стефан Радев, председател на сдружението откри форума, посочвайки, че целта му е професионалната ориентация на студентите – юристи с помощта на успешно реализирали се възпитаници на ЮФ, които да представят различни профили и специфики на юридическата професия. Той представи данни от анкетно проучване, проведено сред дипломирали се неотдавна магистри по право, които показват, че 82% от тях са се реализирали успешно в практиката. Това е свидетелство за високото качество на образованието в УНСС. Бъдете смели и продължавайте напред, без да се притеснявате от това, което ви предстои, пожела на бъдещите юристи д-р Радев.

От името на ректора проф. д.ик.н. Стати Статев доц. д-р Миланка Славова приветства организаторите на форума. Тя отправи своите пожелания към аудиторията и предаде специалните поздравления на ректора към Алумни клуба за изключително активната му дейност.

„Много е важно, че в този вълнуващ ден – Денят на българската конституция, стартираме Седмицата на юриста, защото на този ден ние, юристите, намираме удовлетворение, че сме се посветили на правото и това е най-подходящият ден да направим връзка с бъдещата ви професионална реализация“ – започна обръщението си към студентите деканът на ЮФ доц. д.н. Живко Драганов и продължи „Нашата цел е да изградим студентите като юристи и да им помогнем да намерят своята професионална реализация“.

„Няма да ви е лесно занапред, трябват ви много усилия, за да успеете, но от вас зависи докъде ще стигнете“- обърна се към студентите Милка Панчева, заместник-председател на ВАС. Тя открои основните трудностите при професионална реализация в правната сфера в днешно време: огромната конкуренция и високите изисквания за работа в съдебната система и от страна на работодателите. Г-жа Панчева обърна внимание на огромната отговорност и предизвикателствата да бъдеш юрист, независимо дали си част от голяма компания или защитаваш казуси в съда. „Работата на юриста е пряко свързана с реалния живот и рефлектира върху съдбите на хора и институции, затова тази професия изисква непрекъснато учене и усъвършенстване. Вярвам, че младите хора имат бъдеще в България“ – завърши тя.

Своите приветствия отправиха и доц. д-р Росен Кирилов, директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата и Ангел Стойков, председател на Студентски съвет.

През първия и втория ден от форума студентите от специалност „Право“ в УНСС се срещнаха с бивши възпитаници на ЮФ, реализира ли се в частния и в публичния сектор. А на третия ден от инициативата бъдещи работодатели – водещи компании в различни сфери, както и компании, предоставящи юридически услуги или развиващи успешни юридически отдели представиха пред аудиторията възможностите за кариерно развитие и стажове, както и спецификата на своята дейност. Част от тях бяха: „Обединена българска банка“ АД, 180 Degrees consulting Sofia, „Агенция за събиране на вземанията“ ЕАД, „Forex Capital Markets“ LTD, Агенция по заетостта и др.

Източник на снимките: www.unwe.bg